Sıhhi tesisatın ve yapının mimari planlanmasında bazı kriter ve kurallara uyulmalıdır:
- Aydınlatma ve havalandırma: Aydınlatma dış hacimlerde pencerelerden doğal olarak ve iç hacimlerde yapay olarak yapılmalıdır. iç hacimler yapay olarak havalandırılmalıdır. Banyo ve WC hacimleri yaklaşık 100 m3/h kapasiteli aspiratörler kullanılarak havalandırılmalıdır. Banyonun bina dışına açılan penceresi olsa dahi; banyo yaparken cam açılmadığı için aşırı rutubet oluşmaktadır.
Sonuçta ayna ve boya rutubetten bozulmakta ve mantar hastalıklarına davetiye çıkartılmaktadır. - Sese karşı koruma: Mutfak ve banyo gibi sıhhi tesisat armatürlerinin yer aldığı mekanların, oturma odası ve yatak odası gibi yaşam mekanları ile bitişik olmamasına dikkat edilmelidir.
- İnsan sirkülasyonuna dikkat edilmelidir. (Örneğin misafir tuvaletinin kabul bölgesinde olması, villa tipi konutlarda mutfağın aynı zamanda bahçeden de kullanımının olması gibi)
- Mekan özelliğine dikkat edilmelidir. Oturma‚ çalışma odaları vs. yatak odalarından ayrı düzenlenmelidir.
- Görünüş ve şekle önem verilmelidir. Örneğin yerden ısıtma yapılacak, yer karosu döşemeye sahip bir banyoda bütün borular gömülmelidir.
- İzolasyon prensibi: Örneğin döşeme, tavan ve duvarlar izole edilmelidir.
- Sıhhi tesisat projesinin uygulama safhalarında aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:
1- Dairelerdeki su kullanım miktarları dikkatli bir şekilde seçilmeli,
2- Tesisat borusu çapları, su tüketim miktar› ve dairedeki tesisat basıncı dikkate alınarak hesaplanmalı,
3- Gereksiz birleşme veya bağlantı elemanı kullanımından kaçınılmalı,
4- Dirsek kullanımında asgari değerlerde kalmaya özen gösterilmelidir.
5- Basınç, debi gibi faktörler dikkate alınmadan seçilen boru çapı muhtemelen su akış hızının artmasına ve dolaylı olarak da gürültüye neden olacaktır.
6- Herhangi bir sebeple armatürde veya tesisatın bir bölgesinde oluşabilecek bir gürültü, tesisat boruları ve oradan da duvarlar vasıtasıyla yaşam mekanlarına kolayca iletilebilecektir.
7- Yüksek hidrofor basıncının tesisat içerisindeki gürültüyü arttıracağı bilinmektedir.
Ayrıca sıhhi tesisatın mimari açıdan planlanmasında aşağıdaki hususlara mümkün olduğunca uyulmalıdır
- Islak hacimler düşey doğrultuda üst üste, yatay planda da yan yana getirilmelidir.
- Banyo ve helalar yapının özelliğine göre 25 ila 40 cm. düşük döşeme olarak yapılmalı veya asma tavan oluşturularak bir üst katın tesisatına yer oluşturulmalıdır. Asma tavan yapılması, servis kolaylığı nedeniyle düşük döşemeye tercih edilmelidir.
- Düşey borular, kolayca ulaşılabilecek şaftlardan geçirilmeli ve bunun için yeterli ölçüde (en az 40 x 40 cm.) şaft bırakılmalıdır.
- Tuğla duvardan geçen borular için yatay kanallar oluşturulmalıdır. Özellikle tünel-kalıp ile yapılan binalarda ise, beton perdede borular için düşey kanallar bırakılmalıdır. (Beton perdeye zarar vermemek için)
- Banyolarda döşeme içinden çelik boru geçirilmemelidir. Düşey kalorifer borular› ise, banyo hacmine bitişik odadan geçirilip, banyodaki radyatöre yatay boru ile bağlanmalıdır.